Սառնարանն անկասկած բնակարանի ամենաանհրաժեշտ կենցաղային տեխնիկան է։ Սակայն ժամանակի ընթացքում սառնարանում կարող են տհաճ հոտեր ի հայտ գալ, որոնց պատճառը միշտ չէ, որ ոչ պատշաճ խնամքն է։
Սառնարանում տհաճ հոտի պատճառները
Եթե սառնարանը նոր է, ապա հոտի պատճառը կարող են լինել պլաստիկ կամ ռետինե մասերը: Ուստի, նախքան նոր սառնարանը միացնելը, անպայման անցեք նեսի հատվաներով՝ կիտրոնի հյութով կամ ամոնիակով թաթախված խոնավ շորով։
Տհաճ հոտերի հիմնական աղբյուրը դարակներում մնացած փչացած սնունդն է։
Սնկերը, արտահոսքի անցքի խցանումը ևս կարող են տհաճ հոտի պատճառ հանդիսանալ:
Սառնարանի անսարք օդափոխությունը ևս կարող է տհաճ հոտ առաջացնել:
Տհաճ հոտի դեմ պայքարի լավագույն միջոցները
Հետևյալ միջոցները կօգնեն հաղթահարել տհաճ հոտը.
Քացախային լուծույթ՝ 1 ճաշի գդալ քացախի 1 բաժակ ջրի հարաբերակցությամբ։ Դրանով պետք է սրբել սառնարանի դարակները, որից հետո մի քանի ժամ օդափոխել սառնարանը։
Քացախային լուծույթը կարող է փոխարինվել կիտրոնաթթուով: Կարող եք նաև կտրատել կիտրոնը և դնել սառնարանում 2-3 օրով։
Ամոնիակը հիանալի միջոց է տհաճ հոտերի դեմ պայքարում, ինչպես նաև՝ կօգնի ազատվել բորբոսից և սնկից։ Այդ նպատակով մի քանի կաթիլ ամոնիակ խառնեք մի բաժակ ջրի հետ և այդ լուծույթով սրբեք սառնարանը։ Սառնարանը օդափոխելու համար հարկավոր է այն բաց թողնել 12-24 ժամ։
Ջրածնի պերօքսիդ (1 թեյի գդալ1 լիտր ջրի դիմաց)՝ արմատական գործիք տհաճ հոտերի դեմ պայքարում։ Սառնարանը պետք է մշակվի այս լուծույթով, իսկ հետո լավ օդափոխվի:
Սուրճն ունի տհաճ հոտը կլանելու հատկություն․ սառնարանում դրեք 1 բաժակ լուծվող կամ աղացած սուրճ:
Հոտի շատ ուժգին չլինելու դեպքում, օգնության կգա ակտիվացված փայտածուխը, որը հարկավոր է ափսեով և մանրացված վիճակում դնել սառնարանում։
Սառնարանում հոտի կանխարգելում
Սառնարանի տհաճ հոտը միշտ կարելի է կանխել:
Կատարեք սառնարանի «զննում», ժամանակին ազատվեք փչացած սննդից։
Շաբաթը մեկ անգամ մաքրեք սառնարանը։
Սննդամթերքի պահպանումն իրականացրեք փակ տոպրակների միջոցով:
Ոչ մի պարագայում սառնարանում մի դրեք տաք մթերք, քանի որ ջերմաստիճանի տատանումները կհանգեցնեն կոնդենսատի առաջացման: